mobiles.lt forumas

Telefonų modeliai => Sony Ericsson => Temą pradėjo: Gallardo Kovo 29, 2010, 19:14

Antraštė: CID, CDA , GDFS, IMEI, EMMA
Parašė: Gallardo Kovo 29, 2010, 19:14
CID
Nurodo kokia Sony Ericsson apsaugos versija veikia telefone. Siekiant neleisti atrakinti, flashinti ar kitaip kišti nagus prie telefono programinės įrangos, kartas nuo karto išleidžiamos naujos, vis saugesnės ir sudėtingesnės CID versijos. Dabar naudojamos CID versijos yra 29, 36, 37, 49, 50, 51, 52 , 53 ir  80. Sony Ericsson pagrindu veikiantys LG ir Sharp telefonai naudoja tą pačią sistemą, tik ten jau kitokios CID versijos. OTP (One Time Programmable memory - atmintis į kurią įrašoma tik kartą) ir EROM gali būti apsaugoti skirtingomis CID versijomis, ypač naujesniuose telefonuose.

CDA
Nurodo kurį programinės įrangos variantą gali turėti telefonas. Pavyzdžiui Sony Ericsson atnaujinimo paslauga (SEUS - Sony Ericsson Update Service) iš CDA sužino kokiu kalbų paketu ir kokiais tinklo nustatymais atnaujinti telefoną. Pavyzdžiui bendra (generic) telefono K750 su Skandinavijos šalims skirtu kalbų paketu CDA versija būtų CDA102337/12, o branded K750 su kokio nors Telenor prekės ženklu būtų jau CDA102338/62. Taigi abu telefonai bus flashinti tais pačiais kalbų paketais, o antrasis dar ir su integruoto Telenor prekės ženklo programine įranga.

BLUE/BROWN/RED
Spalva nurodo telefono rušį. BLUE (mėlyni) telefonai yra tik surinkti gamyklose, bet juose nėra įrašytos jokios programinės įrangos, GDFS ar IMEI numerio (ir atsiminkit, vaikai: IMEI yra saugomas OTP atmintyje, kuri gali būti įrašyta tik vieną kartą). BROWN (rudi) telefonai yra labiau testiniai, skirti gamintojams su mažiau apribojimų, kad būtų galima lengviau rasti klaidas ir jas taisyti. Pavyzdžiui CID36 versijos telefonai pirma turi būti pakeisti į BROWN, kad būtų įmanoma juos atrakinti. Šiaip į pardavimą jie neina ir rinkoje yra gana reti, bet pasitaiko. Na o RED (raudoni) telefonai yra įprastinai, tokie kokius pardavinėja parduotuvėse ir mes visi juos turime.

GDFS
Tai tarsi telefono ´slėpynė¡, kur saugomi visi nustatymai ir kalibravimo duomenys (tai pat IMEI bei SIM užraktai). Tai panaši sistema į kitų gamintojų naudojamą NVRAM (Non-Viotile Random Access Memory).

IMEI
International Mobile Equipment Identity. Tai 15 skaitmenų numeris savyje talpinantis informaciją apie telefono kilmę, gamintoją, modelį ir telefono serijinį numerį. Informacija apie telefono kilmę ir modelį užkoduota pirmuose aštuoniuose IMEI numerio skaitmenyse, vadinamame ´Type Allocation Code/TAC¡. Likusi IMEI numerio dalis yra apibrėžta gamintojo ir gale yra ´Luhn check digit¡ (kuris niekas nesiunčiamas). Tas ´Luhn check digit¡ apskaičiuojamas iš likusios IMEI dalies.
Sony Ericsson ir kituose Sony Ericsson pagrindu veikiančiuose telefonuose IMEI saugomas dviejose vietose: OTP ir GDFS atmintyse. GDFS IMEI paprastai nuskaitomas ir sutikrinamas iš OTP atminties, bet tai galima apeiti su programos ´SETool¡ IMEI pakeitimo funkcija. Ji pakeičia programinę įrangą taip, kad ši leistų turėti skirtingus OTP ir GDFS IMEI numerius. Tinklui yra siunčiamas GDFS IMEI numeris, todėl pakeitus jį bus galima naudoti užblokuotus telefonus. Tiesa, SEUS programos šiuo būdu neapgausi, o ir keisti IMEI numerį daugumoje šalių, tarp jų ir Lietuvoje, yra draudžiama.

EMMA
SE sprendimas - servisų programinė įranga. Naudojimas yra apsaugotas EMMA kortele, kad būtų išvengta nelicencijuoto naudojimo. Dabar naudojama yra 3 EMMA versija, bet dar naudojama ir antroji, tik iš jos mažai naudos turint galvoje naujesnius telefonus. EMMA kortelėje yra užkoduotas algoritmas leidžiantis EMMA bendrauti tiesiogiai su telefono CID, taip visos operacijos atliekamos kaip numatyta SE. Nei kortelė, nei jos algoritmas dar nebuvo nulaužtas (bet pasaulis būtų jums dėkingas, jei sugebėtumėte tai padaryti  )
Dabar yra tokios EMMA versijos: Service Update, Service Update Pro ir Service Center Std versijos negali atrakinti telefonų, Network Operator - negali telefonų atrakinti, bet gali juos užrakinti  , o Service Center Rc ir Research & Development versijos gali atrakinti telefonus, nes turi specialią kortelės versiją su CSCA raktu.

DB2000, DB2010, DB2020, DB3150
Tai Sony Ericsson techninės įrangos platformos. Kažkas panašaus į kompiuterių lustų rinkinius (chipsets). DB2000 (dar vadinama Marita) yra GSM ir 3G (UMTS) platforma, SE K600, K608, V600, Z800, W900, Sharp 802sh, 902sh, 903sh ir LG 3G telefonai yra sukurti šios platformos pagrindu. DB2010/2012 (Marita compact) tai tik GSM ryšį palaikanti platforma, be 3G palaikymo. Ant šios platformos sukasi dauguma nelabai senų ir modernių SE telefonų: K300, K500, K700, K750, S700, W300, W550, W800, Z520, Z530. Naujesni telefonai veikia DB2020 platformos pagrindu, tai K800, K790, K610, Z710 ir t.t. Naujausi telefonai veikia DB3150 platforma, tai K850, W910 ir kiti.
Sony Ericsson sumanieji telefonai naudoja DB2001 platformą (nors tiksliai neaišku), pavyzdžiui W960.

EROM
Extended ROM - praplėstas ROM. Tai programinės įrangos pagrindas, kuris nėra keičiamas per įprastines atnaujinimo procedūras. EROM kontroliuoja sąsajas, telefono paleidimą (boot loader) ir kt.

FOTA
Flash Over The Air santrumpa, lietuviškai tai skambėtu kaip programinės įrangos atnaujinimas ´oru¡  T.y. programinė įranga atnaujinama pačiame telefone be kompiuterio pagalbos, kai atnaujinimas parsiunčiamas mobiliuoju internetu tiesiai į telefoną ir iš kart įrašomas. Po atnaujinimo išlieka visi nustatymai, kontaktai, nuotraukos, muzika ir t.t. Paslauga nemokama, tik aišku kainuoja parsiųstų duomenų kiekis priklausomai nuo jūsų tinklo operatoriaus.

Customization
Originalių telefono ekrano paveikslėlių, temų ar melodijų pakeitimas. Tai pirminių (defaultÿinių) telefono nustatymų sukonfiguravimas, kuriuos telefonas priims po FS failo flashinimo. Viskas vyksta maždaug taip:
1. customize.xml ir serverių bei java sertifikatų įrašymas /tpa/preset/custom sonics kataloge į /tpa/presest/custom katalogą telefono vidinėje atmintyje.
2. Kai po flashinimo įjungiamas telefonas, jis išanalizuoja tą XML failą ir perkelia jame esančius nustatymus į telefono GDFS atmintį, taip pat sutvarko serverių Trusted ir Java sertifikatus.
Atsidarę customize.xml failą galite pakeisti beveik bet kokius pirminius nustatymus, tokius kaip laiko juosta, data, interneto aprašai ir t.t.

Branded phones
Kai kurie tinklo operatoriai (vodafone, orange, t-mobile, 3 ir kt.) įrašo į telefonus savo nustatymus, skambučių melodijas, ekrano temas, ikonas, paveikslėlius, nuorodas ir kt. dar užklijuoja savo firmos lipduką ant telefono ir turime ´brandinį¡ telefoną. ´Debranding¡ yra visų šių dalykų pašalinimas ir telefono atstatymas į grynai originalią Sony Ericsson programinę įrangą be jokių papildomų priedų, taip gauname Debranded phone.

Finalization
Flashinimo užbaigimas ir pagrindinių nustatymų įrašymas, kad telefonas veiktų teisingai.

Programinė aparatinė įranga (Firmware) yra sudaryta iš dviejų dalių:
1. FS: tai kalbos, paveikslėliai, garsai, animacijos, nustatymai ir t.t. - viskas, kas nėra gryna programinė įranga (software).
2. Main: tai pagrindinė, gryna sistemos programinė įranga.
Antraštė: Ats.: CID, CDA , GDFS, IMEI, EMMA
Parašė: Vtec Kovo 30, 2010, 16:52
naudinga informacija visiems ;)
Antraštė: Ats.: CID, CDA , GDFS, IMEI, EMMA
Parašė: esnyper Liepos 28, 2010, 20:03
Kodėl šita tema neprikabinta???

P.S. Atsiprašau už senos temos prikėlimą, bet neatlaikiau...