mobiles.lt

Autorius Tema: Garantinio taisymo rebusai  (Skaityta 4648 kartus)

Neprisijungęs Viliz

Žinovas
***
Įrašai: 249 | Karma: +43/-12 | Lytis: Vyras
60 kreditai Žiūrėti inventorių Siųsti pinigus Viliz
Garantinio taisymo rebusai
« Įrašytas: Rugpjūčio 08, 2013, 11:49 »
Sveiki,
Turiu šokių tokių bėdų su video registratoriaus garantiniu, todėl norėjau pasidomėti prieš eidamas aiškintis su pardavėjais. Radau straipsnį, tikiuosi ir jūs rasite kažką naudingo.


Citata
Dauguma Lietuvos gyventojų nežino, kad įsigytam daiktui galioja dvejų metų garantija, nesvarbu, kokį terminą nustatė pardavėjas. Šie naudojasi tuo, kad pirkėjai nenutuokia savo teisių.
Pirkėjai dar nežino savo teisių, o pardavėjai tuo naudojasi, įsitikinęs Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VTAT) ne maisto prekių ir paslaugų skyriaus vedėjas Edvinas Pabrinkis. Nors Lietuvos įstatymai pirkėjams yra vieni palankiausių Europoje, tai gyventojų neguodžia.

Lietuvos įstatymai blogos kokybės prekės pirkėjui suteikia galimybių rinktis: pakeisti įsigytą prekę analogiška, reikalauti, kad pardavėjas sumažintų jos kainą, per realų laikotarpį nemokamai sutaisyti pirkinį, sugedusią prekę grąžinti pardavėjui ir atgauti pinigus arba atgauti remontui išleistus pinigus, jei pirkėjas pats pataisė netinkamą prekę.

Visos šios galimybės yra lygiavertės ir pirkėjas gali rinktis, kuri išeitis priimtiniausia. Tad jeigu pirkėjui per garantinį laikotarpį sugedo prietaisas, neverta klausyti pardavėjo raginimų nešti daiktą į garantinę taisyklą. Būtina reikalauti grąžinti pinigus arba pakeisti prekę.

Lietuva - viena iš trijų Europos Sąjungos valstybių, kur pirkėjui suteikta tokių galimybių. Kitų ES šalių pirkėjai, įsigiję prastos kokybės prekę, tokio pasirinkimo neturi. Netinkamą naudoti daiktą jiems privalu atiduoti į garantinę taisyklą.

Be to, pagal Lietuvos įstatymus, prekei galioja dvejų metų garantija ir visai nesvarbu, kokią suteikia pardavėjas. Kad ir nusipirkus pigios, Kinijoje pagamintos buities technikos, kuriai pardavėjas duoda tik pusmečio garantiją.

Jei per dvejus metus prietaisas sugenda, pirkėjas turi teisę jį grąžinti ir rinktis iš minėtų garantinių punktų. Poįstatyminiuose aktuose nustatyta: jei įsigytas prietaisas sugedo nepraėjus dvejiems metams, manoma, kad jis buvo prastos kokybės.

Tiesa, norint pasinaudoti šia valstybės garantija, būtina įrodyti, kad prietaisas nebuvo sugadintas tyčia ir nepažeistos jo eksploatavimo sąlygos.

Taigi jei pirkėjas, pavyzdžiui, įsigijo televizorių, o šis per garantinį laikotarpį sugedo, pretenzijas dėl netinkamos prekės būtina reikšti pardavėjui.

Jei pardavėjas su pirkėjo pretenzijomis nesutinka, pirkėjas turi parašyti raštišką pretenziją. Pardavėjas per 10 dienų privalo atsakyti į pirkėjo pretenziją. Pardavėjas neturi teisės nurodyti, ką daryti pirkėjui.

Jei pardavėjas nesutinka su pirkėjo pretenzijomis, per tris darbo dienas pirkėjas gali kreiptis į VTAT, kur bus atlikta nepriklausoma kokybės ekspertizė.

Dar viena įdomi aplinkybė - jei nusipirkote prekę, kuri sunkesnė nei 10 kilogramų, ir per garantinį laikotarpį ji sugedo, pardavėjas privalo atvykti pas jus ir nemokamai išvežti prekę į taisyklą ar ekspertizę.

Pasak E.Pabrinkio, šios taisyklės galioja visoms ne maisto prekėms - ar tai būtų televizorius, ar šaldytuvas. „Tačiau, vadovaujantis šiais įstatymais nereikėtų pamiršti ir protingumo kriterijų - jei nusipirkus paltą ištrūks viena saga, kažin ar verta tikėtis, kad pardavėjas jums duos naują drabužį“.

Tos pačios taisyklės galioja ir perkant automobilius, nors jų pirkėjai kol kas nelinkę naudotis savo teisėmis. VTAT duomenimis, kol kas tik vienam naujo automobilio pirkėjui pavyko pakeisti pirkinį kitu, nes mašina buvo pradėjusi rūdyti nepasibaigus garantiniam laikotarpiui. O jei sugedo jūsų naujojo automobilio pavarų dėžė ar cilindrų blokas, taip pat turite teisę reikalauti kito automobilio arba pinigų.
Šaltinis: http://www.lrytas.lt
  • sgs3

  • SCNTSP

Neprisijungęs KT819GM

VIP narys
*
Įrašai: 2477 | Karma: +394/-0 | Lytis: Vyras
37 kreditai Žiūrėti inventorių Siųsti pinigus KT819GM
SCLAB
Ats: Garantinio taisymo rebusai
« Atsakymas #1 Įrašytas: Rugpjūčio 09, 2013, 16:18 »
Kosmosas, garantija suteikiama tokia kokia suteikia prekes gamintojas, kaip pardavejas gali atsakyt uz preke kuriai pasibaigusi gamintojo prekei suteikta garantija? priedo, kai perki daikta, matai kiek jam ta garantija suteikta, jei netenkina laikotarpis tiesiog jos neperki.
I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots.
Albert Einstein

Neprisijungęs YOO

Guru
*****
Įrašai: 4222 | Karma: +445/-3 | Lytis: Vyras
306 kreditai Žiūrėti inventorių Siųsti pinigus YOO
Ats: Garantinio taisymo rebusai
« Atsakymas #2 Įrašytas: Lapkričio 23, 2013, 17:18 »
Na joks ne kosmosas, realiai ES direktyvos yra ipareigoje kad 2 metai ir tiek ir privalo suteikt. Susidruriau pora kartu su situo reikalu, ant dveju multifunkciniu aparatu buvo metu garantija ir po metu pagedo, tai issiaiskinau be problemu su pardaveju ir tvarke kaip garantinius (mano atveju pardavejas sito nezinojo ir pirkau aparatus is oficialios atstovybes). Na realiai priklauso kiek pasiruoses eiti ir nervu padeti :) jei iki galo tai tikrai teisybe bus tavo puseje, bet dazniausiai uztenka pasakyt pardavejui kad zinai, o jei ka dar issitrauki nr, pasuki vartotoju teisem (ne maisto produktu inspekcijai) ir gali net duot pakalbet pardavejui.
Jei miegoti atsigulei su batais - rytą kažkodėl skauda galvą.

  • SCNTSP

Neprisijungęs KT819GM

VIP narys
*
Įrašai: 2477 | Karma: +394/-0 | Lytis: Vyras
37 kreditai Žiūrėti inventorių Siųsti pinigus KT819GM
SCLAB
Ats: Garantinio taisymo rebusai
« Atsakymas #3 Įrašytas: Lapkričio 23, 2013, 22:30 »
Geras, tai reiskia mano iphone garantija ne 1 metai bet dveji? Nesvarbu kas apple puslapyje parasyta? Nesvarbu ant kokios sutarties pasirasai, nesvarbu ant kokio blanko, garantija 2 metai visoms elektronikos prekems kaip kad kino projektoriui su lempa, ne led, kuriam darbo laikas ribojamas 10000 val, kas iseina +- 1,5 metu nepertraukiamo darbo laiko?
I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots.
Albert Einstein

Neprisijungęs YOO

Guru
*****
Įrašai: 4222 | Karma: +445/-3 | Lytis: Vyras
306 kreditai Žiūrėti inventorių Siųsti pinigus YOO
Ats: Garantinio taisymo rebusai
« Atsakymas #4 Įrašytas: Gruodžio 06, 2013, 20:31 »
Taip, tu visiskai teisus. Matai ne apple įstatymus leidžia (kad ir kaip to apple noretu), ir pasirašyta sutartis prieš įstatymą yra tikrai nulinė :) Jei aš su tavim pasirašysiu sutartį, bet jei ji prieštaraus įstatymams, tai pats supranti, kad įstatymas tikrai bus virš sutarties :)
Dėl lempos man sunku pasakyt, aš taip giliai nesigilinau ir nedirbu ne maisto produktu inspekcijoj, kurie prižiūri šitą reikalą, bet paskambink ir paklausk jų kaip yra. Zinoma ir internete sočiai info... va pavyzdžiui:
http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_lt.htm
http://versme.net/blog/gyvename-europos-sajungoje-naudokimes-2-metu-garantija-visiems-produktams/
Sakau aš realiai šitą reikalą išbandžiau su viena garsia firma (orgtechnikos gamintoja), kuri iš pradžių kaip ir tau apple davė 1 metus, kai pasakiau nelabai klausyt apie 2 metus norėjo. Tada sakau arba Jūs pasiskambinkit į ne maisto produktų inspekciją ir pasiklauskit arba na pyksimės. Na ir pasirodo suveikė, kai pasiskambino.
Realiai nezinau kaip su apple butu, kiek reiktu kovot ir kas is to gautusi, bet istatymas tavo pusej.
Jei miegoti atsigulei su batais - rytą kažkodėl skauda galvą.