Naujienos    »    Apžvalgos    »    Samsung i300
review_samsung_i300.jpg
i300_a.jpg
i300_vierseiten.jpg
samsungfinal-8m.jpg
i300_mp3_playing.jpg
samsung-i300-ifa-2005-1.jpg

Samsung i300 Siųsti el.paštu

Į pamažu besiplečiančią telefonų su operacinėmis sistemomis rinką, įsitraukia vis naujos bendrovės, kartais pasiūlydamos naują ir puikų modelį, kartais, tiesiog išleisdamos analogišką konkurentų modeliui telefoną su keletu nežymiu pakeitimų. Kaip bebūtų vis tiek džiugina šios rinkos plėtimasis. Taigi šiemet į protingųjų ( smartphone) telefonų konkurencijos karą įsitraukia dar viena bendrovė - Samsung, pasiūlydama rinkai modelį, kuris nors ir nėra idealus, tačiau tikrai neverta praleisti jo pro akis, tai Samsung i300.

Žinant paprastųjų Samsung telefonų sėkmę bei kokybę buvo galima tikėtis tikro sprogimų šios klasės rinkoje. Deja sprogimas neįvyko, nors iki jo trūko labai nedaug, tačiau visgi trūko.

Išvaizda i300 truputi primena prieš keletą metų mūsuose paplitusį Samsung C100 modelį bei kai kuriuos Sony Ericsson telefonus (pvz., T610/630). Juoda spalva – jau beveik tapusi kompanijos skiriamuoju ženklu aukštos klasės telefonuose sutinkama ir i300. Juodas korpusas pabrėžia telefono (ir savininko) rimtumą, suteikia solidumo ir elegancijos. Priekyje – 19 mygtukų ir valdymo ratukas. Kaip tik ir pradėjau nuo vienos iš naujovių. Tai jau minėtasis valdymo ratukas naujas valdymo elementas mobiliuosiuose telefonuose. Šis ratukas gali būti naudojamas kaip paprastos 9-ynių krypčių valdymo rodyklės, tačiau jis turi ir kitą funkciją. Naršant po meniu punktus jo sukimas į vieną arba kitą pusę leidžia greitai keliauti meniu sąrašais aukštyn arba žemyn. Kuo greičiau jis sukamas, tuo greičiau judama po meniu. Mano nuomone šis valdymo elementas yra patogus (ypač kai skaitomas ilgas tekstas) tačiau tikrai nėra būtinas, nors naujovės visada sutinkamos džiugiai. Naudotis rodyklėmis irgi patogu, jos spaudžiasi lengvai ir nesunkiai atskiriamos viena nuo kitos, taip pat valdiklio viduryje yra pasirinkimo mygtukas, įtaisytas jis patogioje vietoje, yra didelis ir lengvai spaudžiamas. Tiesa prie pačios valdymo sistemos neįgudusiam žmogui gali tekti ilgiau pasipratinti. Valdymo panelė klausantis muzikos viduryje švyti ryškiai mėlyna, o šonuose šviesiai melsva spalva, kuri truputi vargina akis tamsoje.

Pati telefono klaviatūra labai primena Sony Ericsson modelius. Mygtukai vidutinio dydžio, spaudosi lengvai ir nėra per daug sugrūsti todėl dirbant klaviatūra didelio diskomforto nesijaučia.

Telefono šonai tiesiog sėte nusėti mygtukais. Kameros, rinkimo balsu, garso reguliavimo, muzikos grotuvo, klaviatūros rakinimo, profilių keitimo... Išviso septyni mygtukai palengvinantys darbą su telefonu. Visi jie lengvai paspaudžiami ir puikiai atlieka savo funkcijas. Vienintelis minusas, kad stipriau suspaudus telefoną rankoje galima paspausti keletą jų net nenorint. Taip pat dešinėje korpuso pusėje yra Trans-Flash atminties korelių jungtis. Kortelę galima pakeisti neišjungus telefono, kas irgi yra patogu.

Samsung i300 turi QVGA 320x240 raiškos ekraną. Nors tai yra vienas pirmųjų modelių su operacine sistema turinčių tokį ekraną, tačiau pastebima tendencija, kad greitai tokia ekrano raiška taps standartu. Deja gerą ekrano raišką gadina fiziškai mažas ekranas (tik 40x30 mm.). Žinoma vaizdo kokybė dėl to atrodo geresnė, tačiau į smulkius objektus (raides, indikatorius) žiūrėti nėra patogu. O peržiurinėti nuotraukas ar vaizdo medžiagą ekrano tikrai norėtųsi didesnio.

Kaip bebūtū gaila šį kartą negalėsime džiaugtis vienu iš puikiųjų Samsung kompanijos ekranų. Nors Samsung i300 ekranas ir geba atvaizduoti 252 tūkstančius spalvų, tačiau operacinė sistema nėra tam pritaikyta ir realiai atvaizduoja tik 65-is tūkstančius spalvų, todėl 252 tūkst. spalvų ekranas yra tik reklaminis triukas ir jo išnaudoti vis tiek nepavyks. Deja šį kartą kurdama ekraną Samsung smarkiai prašovė pro šalį. Žinoma, aš nenoriu pasakyti, kad ekranas yra blogas, anaiptol, vaizdas yra ryškus, kontrastingas, tačiau per mažas dydis ir neišnaudotos spalvos neleidžia ekrano pavadinti geru.

Samsung i300 telefone veikia Windows Mobile 5.0 operacinė sistema, o pats modelis pasižymi tikrai įspūdingomis techninėmis charakteristikomis. Telefono "ašis" - Intel XScale PXA272 416 Mhz spartos procesorius. Tarp mobiliųjų telefonų šis procesorius yra greičiausias, o ir delniniams kompiuteriams nedaug nusileidžia. Taip pat telefone yra 64Mb operatyviosios atminties (RAM), bei 18Mb dinaminės (flash) atminties skirtos vartotojo duomenims saugoti. Visi šie elementai kartu priverčia telefoną veikti greitai ir stabiliai.

Dar viena ir vėl didelė naujovė yra kietasis diskas. Samsung i300 yra vienas pirmųjų telefonų su kietuoju disku. 3-ijų Gb (1,8 colio) kietasis diskas tikrai neturėtų (bent jau kol kas) pasirodyti mažokas, o galimybė prijungti atminties kortelę padaro Samsung i300 lyderiu atminties srityje. Deja keitasis diskas smarkiai sutrumpina telefono baterijos naudojimo laiką. 1000 mAh ličio jonų baterija(kuri tikrai nėra prasta) nesugeba susidoroti su kietojo disko energijos sąnaudomis. Žinoma yra galimybė išjungti kietąjį diską – taip sutaupant energijos, tačiau ir tada telefono baterija veikia ne visai taip kaip to norėtųsi. Visą laiką naudojantis telefonu su įjungtu kietuoju diskų telefonas veikė vos apie dvi valandas, o su išjungtu apie keturias. Vidutiniškai naudojant telefoną jį tenka krauti kas dvi dienas, naudojant kaip mp3 grotuvą – kasdien.

Viena iš pabrėžiamų telefono funkcijų yra mp3 grotuvas. Turėdamas 3Gb kietąjį diską ir 3D garsiakalbius Samsung i300 galėtų tapti rimtu konkurentu mp3 grotuvams, tačiau deja dėl ne itin kokybiško garso bei nestandartinės ausinių jungties jo negalim lyginti su mp3 grotuvais, o trumpas baterijos darbo laikas dar labiau smukdo telefono įvaizdį. Tikrai neaišku kodėl į Samsung i300 nebuvo įdėta 3,5 milimetro ausinių jungtis, tačiau yra kaip yra ir mes galime rinktis tik iš kompanijos siūlomų ausinių, kurios nėra aukštos kokybės.

Samsung i300 turi integruotą 1,3 megapikselio (daromos 1280x1024 raiškos nuotraukos) foto kamerą. Tokia kamera jau nebėra autoritetas šiuolaikiniuose telefonuose, o aukštos klasės modeliuose yra tarsi minimumas. Nepaisant neblogos raiškos foto kamera nedžiugina. Gana netikroviškai atkuriamos spalvos bei prastas baltos šviesos balansas (daugelio skaitmeninių kamerų esančių telefonuose problema) sumenkina šios kameros vertę. Video medžiaga filmuojama 320x240 raiška 3gpp formatu, 15 kadrų per sekundę greičiu. Klipai atrodo neblogai, tačiau vaizdas truputi kampuotas ir išsiliejęs.

Samsung i300 turėjo būti telefonas – pakeisiantis rinką. Samsung kompanija turėjo įeiti į protingųjų (smartphone) telefonų rinką su iškelta galva, tačiau deja taip neįvyko. Pagrindiniai telefono trūkumai, neleidę man dabar visapusiškai jo girti tai ekranas (neišnaudojamos spalvos, fiziškai mažokas), trumpas baterijos darbo laikas, nelabai gera kamera ir nestandartinė ausinių jungtis (tai nebūtų bėda jei telefonas nebūtų pristatomas kaip muzikos grotuvas). Viską apibendrinant – Samsung i300 tiesiog geras telefonas su Windows mobile operacine sistema ir deja kiek trumpoku baterijos darbo laiku, nei daugiau, nei mažiau.


Komentarų nėra

Jūsų komentaras