Naujienos    »    Įdomybės    »    Vienuolika naujų „BITĖS meno erdvių“ paveikslų vasaros...
bite_logo.gif

Vienuolika naujų „BITĖS meno erdvių“ paveikslų vasaros pajūryje Siųsti el.paštu

Beveik dvi savaites Klaipėdos praeivių akivaizdoje kūrę menininkai jau baigė darbą. Nuo šiol uostamiesčio Teatro ir Atgimimo aikštes puošia vienuolika didžiulių „BITĖS meno erdvių“ paveikslų, kurie mieste bus eksponuojami iki birželio 10 dienos. Vėliau dvylikos žinomų Lietuvos ir užsienio menininkų sukurti darbai persikels į Palangą ir Nidą, kur originaliais paveikslų motyvais bus galima grožėtis iki rudens.

Gyvas „BITĖS meno erdvių“ tapymo procesas gegužės 15 – 27 dienomis uostamiestyje vyko pirmą kartą. Jau trečius metus sėkmingai gyvuojantį unikalų meno projektą „BITĖS meno erdvės“ inicijavo telekomunikacijų bendrovė „Bitė Lietuva“ ir žinomi Lietuvos dailininkai Audrius Gražys bei Vilmantas Marcinkevičius.

„Malonu, kad Klaipėda taip šiltai ir svetingai sutiko „BITĖS meno erdves“. Nuoširdus ir nuolat augantis žmonių susidomėjimas viešai kuriamais darbais rodo, kad atviras menas tampa kalba, kuri pasiekia žmonių širdis. O tai ir yra pagrindinis šio projekto tikslas“, – sakė „Bitės“ grupės generalinio direktoriaus pavaduotojas verslo klientams Darius Montvila. Pasak jo, šių metų darbai papildys nuo 2005 metų plečiamą „BITĖS meno erdvių“ kolekciją, kurioje su šių metų kūriniais yra 27 paveikslai.

Audriaus Gražio teigimu, šiemet „BITĖS meno erdvėse“ susirinko itin margas menininkų būrys, tad netrūko ir naujovių bei originalių idėjų: kai kurie paveikslai buvo tapomi delnais, kai kuriems buvo naudojami gatvės meno graffiti elementai, o vieną darbą bendrai sukūrė du broliai menininkai. „Ne mažiau svarbu ir tai, kad menininkai ne tik kūrė, bet ir dalinosi unikalia patirtimi su praeiviais“, – įspūdžiais dalijosi A.Gražys.

Uostamiestyje vykęs meno projektas išsiskyrė ir dalyvių gausa: jame dalyvavo 12 menininkų iš 6 šalių. Atgimimo aikštėje kūrė iš Farerų salų atvykęs Kari Svensson („Prisiminimas“), dienraščio „Lietuvos rytas“ kvietimu projekte dalyvavo Vytenis Jankūnas („Rytas Lietuvoje“), kuris jau dešimt metų gyvena JAV. Taip pat prie projekto prisijungė į JAV emigravęs lietuvių kilmės menininkas Rimvydas (Ray) Bartkus („Meile mano“) ir du žinomi šalies menininkai Vygantas Paukštė („Žmogus žuvėdra“) bei Laisvydė Šalčiūtė („Pasivaikščiojimas raudonais bateliais“).

Teatro aikštėje kūrė Suomijos menininkas Petri Hytonen („Unde venis quo vadis“), Paul Smulders („Be pavadinimo“), Ramunė Staškevičiūtė („Artistas“), Rytis Martinionis („Klasika“) ir Irma Leščinskaitė („Tatuiruota abstrakcija“). Šalia jų tapė ir du Italijos dailininkai – broliai Cristiano ir Patrizio Alviti, sukūrę bendrą paveikslą „Iliuzija“. Projekto menotyrininkė – meno kritikė Rita Mikučionytė.

Precedento šalyje neturintis projektas „BITĖS meno erdvės“ prasidėjo 2005 metų vasarą pajūryje, kuomet beveik dvi savaites šeši žinomi Lietuvos menininkai kūrė Palangos ir Nidos praeivių akivaizdoje. 2006 metais projektas vyko Kaune, jame dalyvavo 10 menininkų. Vėliau menininkų sukurti darbai buvo eksponuojami įvairiuose šalies miestuose, tarp jų ir Klaipėdoje.

Planuojama, kad nuo 2005 metų sėkmingai gyvuojantis projektas „BITĖS meno erdvės“ vyks iki 2009 metų, kasmet bus sukuriama apie 10 naujų didžiulio formato kūrinių. Šis projektas yra atrinktas ir į „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ meninę programą „CULTURE live“, kuriai 2009 metais planuojama pristatyti didžiulę viso projekto „BITĖS meno erdvės“ metu sukurtų tapybos darbų ekspoziciją.

Projektą jau trečius metus remia Lietuvos televizija ir dienraštis „Lietuvos rytas“. „BITĖS meno erdvių“ metu sukurtų darbų saugumą užtikrina saugos tarnyba „Falck Security“, specialiai šiam projektui mobilias konstrukcijas pagamino bendrovė BIPA. Projektą taip pat parėmė LTV2, radijo stotis „Klasika“ ir viešbutis „Klaipėda“.


Komentarų nėra

Jūsų komentaras