Naujienos    »    Apžvalgos    »    HP iPaq H6340
review_hp_ipaq6340.jpg
h6340-1.jpg
h6340-2.jpg
h6340-3.jpg
h6340-4.jpg
h6340-5.jpg
h6340-klavasoft.jpg
h6340-klavasoft2.jpg
h6340-ibackup.jpg
h6340-simcontacts.jpg

HP iPaq H6340 Siųsti el.paštu

HP užima antrąją vietą pagal kišeninių kompiuterių pardavimus. Kompanija turi didžiausią pasirinkimą kokybiškų modelių. Kišeninių kompiuterių rinka mažėja ir bendri pardavimai krenta, nes dauguma potencialių pirkėjų renkasi "Smartfonus" arba komunikatorius. Visi kišeninių kompiuterių gamintojai specializuojasi "smartfonų" rinkoje, beveik visi turi išleidę bent po keletą tokių modelių. HP neatsilieka ir jau yra pasiruošusi šiai reliatyviai jaunai rinkai.

Pirmasis HP tokio tipo komunikatorius buvo pristatytas 2002 metais HP Jornada 928. Tai buvo nelabai sėkmingas bandymas ir vėliau sekė 2 metų pertrauka. Telefonas neišpopuliarėjo, nes rinka dar nebuvo pasiruošusi priimti tokio aparato: trumpas veikimo laikas, dideli išmatavimai, bei svoris, taip pat aukšta kaina. Po dviejų korporacijų susijungimo HP ir Compaq, buvo pristatytas HP Jornada 989 (dizainas panašus į HP Jornada 928, procesorius: XScale 400MHz). Tačiau jo gamyba buvo sustabdyta dar nepradėjus pardavinėti. Compaq ruošė iPaq 5600 seriją, kuri buvo panaši į iPaq 5400 seriją, tačiau šių modelių gamyba taip buvo nutraukta, nusprendus jog jie neturi ateities. Kompanija ieškojo partnerių su kuriais galėtų sukurti konkurencingą produktą ir buvo patikėta Korėjos LG sukurti tokį produktą.

Situacija pasidarė beveik aiški 2003 metais. Prieš pora metų, 2003 kovo 14 dieną, Texas Instruments pranešė apie WANDA (santr. Wireless Any Network Digital Assistant) gamybą. Tuo metu funkcionalumas atrodė fantastiškai: Wi-Fi, Bluetooth, GSM, GPRS, ilgas baterijos veikimo laikas, priimtinas dydis. Dauguma net netikėjo, kad toks įrenginys gali egzistuoti.

Taigi praeina metai, kai įrenginys yra užbaiginėjamas ir tobulinamas ir 2004 rugsėjį jis pasirodo JAV parduotuvėse, po keletos mėnesių jis atsiranda ir Europoje. Dėl labai ilgo gamybos laiko įrenginys pasirodo šiek tiek pasenęs ir nesulaukia labai didelio dėmesio. Taigi tokia būtų trumpa šio įrenginio istorija.

Šio modelio yra keletas pavadinimų. HP iPaq h6315 yra JAV modelis, parduodamas su T-Mobile sutartimis. HP iPaq h6310 yra tokia pati versija, tačiau be kameros. HP iPaq h6340/h6345 yra europietiški variantai be sutarčių ir be kameros ir HP iPaq h6360/h6365 turi kamerą. Lietuvoje galima gauti modelius be kameros, tačiau nenusivilkite, nes jame yra pasenusi VGA kamera su prastu funkcionalumu, bei vidutinės kokybės nuotraukomis.

Savo klasėje tai yra ganėtinai didelis kompiuteris, ypač su prijungta klaviatūra. Daug patogiau jį neštis švarko kišenėje ar ant diržo, nes kitur jis atrodys labai didelis ir bus nepatogu. Išorinė antena atrodo gan senamadiškai ir panašiuose konkurentų gaminiuose jos nėra.

Keletos panašių kompiuterių išmatavimų:

  • HP iPaq 137: 64 x 74.6 x 20.8 mm, 190 g (su antena,119 mm - be antenos)
  • HTC Magician:108 x 58 x 18.1 mm, 150 g
  • Nokia 7610: 108.6 x 53 x 18.7 mm, 118 g
  • SE P900: 115 x 57 x 24 mm, 150 g
  • Asus P505: 108 x 60 x 22.5 mm, 160 g
  • Eten P300: 117 x 67 x 23 mm, 165 g

Dizainas nėra labai įspūdingas, tiesą sakant neutralus. Jis yra panašus į HP iPaq 2210, ypatingai apatinė dalis. Kompiuteris surinktas išties gerai ir nėra jokių tarpų ar klibančių dalių, pagamintas iš plastmasės.

Viršuje yra IR spindulių langelis. Plunksa yra tipiška visai naujajai HP linijai. Dešinė pusė pasirodo netikėtai apkrauta, joje yra garso reguliavimo klavišai, SD/MMC kortelių lizdas ir belaidžio ryšio mygtukas. Visi mygtukai yra guminiai todėl juos tenka spausti gan smarkiai. Galinėje dalyje yra akumuliatoriaus vieta, papildomas garsiakalbis (nors labai dažnai nesigirdi skambėjimo melodijos) ir uždaryta kameros vieta.

Apačioje yra standartinė jungtis sinchronizacijos laidui ar stovui, taip pat 2 angos klaviatūrai.

Klaviatūra
Nesusidūrėme su jokiomis problemomis prijungiant ir atjungiant klaviatūra. Tokios klaviatūros buvimas yra nemažas pliusas, bet tai ir yra vienintelis geras dalykas. Klaviatūroje trūksta mygtukų ir jūs tai greitai pastebėsite.

Kompiuteris pasidaro ilgesnis ir didesnis su prijungta klaviatūra ir pasikeitęs svorio centras neleidžia patogiai dirbti su juo, taip pat nėra klaviatūros apšvietimo, bei lokalizacijos, mygtukai yra maži ir nepatogūs. Pažvelgus į programinę dalį pamatysime, kad WM2003 neužtikrina pilno išorinių klaviatūrų palaikymo, gamintojas nepasistengė maksimaliai pritaikyti klaviatūrą. Pavyzdžiui jūs norite paskambinti, taigi pasileidžiate atitinkamą programą ir tikitės, kad galėsite viena ranka surinkti numerį ir paskambinti, tačiau jūs turite laikyti paspaudę mėlyną klavišą, kad galėtumėte surinkti numerį. Yra ir daugiau niuansų, tai buvo tik vienas pavyzdys.

Praktiškai dauguma atsisakys klaviatūros naudojimo, nes ji atrodo neužbaigta ir padaryta grubiai

Ekranas
Pagal charakteristikas tai yra standartinis kišeninio kompiuterio ekranas - lietimui jautri TFT matrica, 320x240 taškų, 3,5 colio dydžio, 65 tūkst. spalvų. Galima pastebėti, kad dabar jau pereinama prie mažesnių ekranų, tačiau HP pereis tik vėlesniuose modeliuose. Reikėtų pastebėti, kad spalvos pasidaro geltonos, jeigu yra žiūrima į ekraną kampu, kaip ir HP iPaq 1940, tačiau tai netrukdo darbui. Yra daug apšvietimo lygių ir net pats mažiausias užtikrina patogų darbą tamsoje - tai papildomas pliusas.

Priedai
Dėklas prie diržo yra ganėtinai geros kokybės su magnetiniais spaustukais. Taip pat jame yra dvi labai patogios kišenėlės atminties kortelėms. Buvo malonu stove rasti vietą papildomai baterijai. Stovas yra visiškai kitokio dizaino, nei kitų HP modelių. Jis griežtas ir lakoniškas.

Baterija
Ličio jonų baterija savyje talpina 1800 mAh. Po baterija yra vieta SIM kortelei, nieko ypatingo čia nerasime. iPaq h6340 veikė 6-ias dienas, kasdien po 5-10 minučių pokalbių, po 10 trumpųjų žinučių, bei 1,5 valandos naudojimosi dienotvarkės funkcijomis. Tai yra nuostabu tokio tipo įrenginiams. Jis veikia tiek ilgai dėl savo negalingo procesoriaus, bei talpios baterijos. Maksimaliu apkrovimu (video peržiūra iš atminties kortelės, didžiausias apšvietimas) įrenginys veikė 7,5 valandos, kol baterija buvo visiškai išsekusi. MP3 režime telefonas veikė beveik 22 valandas, tai taip pat rekordas. Parduotuvėse taip pat galima rasti dvigubai didesnių baterijų, taigi veikimo laiką galima prailginti beveik dvigubai. Ilgai baterijos veikimo laikas yra svarbus kriterijus komunikatoriui, taigi į kitų trūkumų galima ir nepastebėti.

Bluetooth, Wi-Fi
Bluetooth yra 1.1 versijos. šis modelis pateikiamas su Broadcom tvarkyklėmis. Visi reikalingi profiliai yra prieinami su maksimaliais nustatymais. Tačiau buvo pastebėtas vienas didelis trūkumas - kai bandėme paskambinti per Bluetooth ausinę, jos nepavyko surasti, tačiau atnaujinus programinę įrangą viskas veikė puikiai. Taigi rekomenduojame arba palaukti atnaujinimo arba išbandyti ar ausinė veikia tiesiai parduotuvėje.

Belaidžio tinklo įranga veikė puikiai, tačiau integruotas Wi-Fi palaikymas turi labai mažai nustatymų. Visi Wi-Fi įrenginiai gali veikti vienu metu.

Specifikacijos
Telefone yra 64 MB operatyviosios atminties iš kurių 55,03 MB pasiekiami vartotojui. Tai yra pakankamas kiekis normaliam darbui. Telefone yra 20,91 MB vidinės atminties, kurios galėtų būti ir daugiau, tačiau atminties kortelės vis pinga ir nėra didelio skirtumo atminties kiekyje.

Telefono širdis yra Texas Instruments OMAP1510 procesorius veikiantis 195 MHz dažnių. Tiek pakanka standartinėms aplikacijoms (el. paštui, skambučiams, užrašams, kalendoriui). Telefonas gali šiek tiek stabdyti, kai naršoma po meniu, tačiau tai neerzina. Tačiau norint pažiūrėti filmą ar žaisti didelius žaidimus bus jaučiamas procesoriaus nepakankamumas. Tai ir sąlygoja ilgą baterijos veikimą.

Programinė įranga
Kišeniniame kompiuteryje yra įdiegta Windows Mobile 2003 for Pocker PC Phone Edition. Tai yra senesnioji Windows Mobile operacinė sistema, o tai reiškia, jog negalima pasukti ekrano ar išdalinti puslapio stulpeliais. Phone Edition versijoje yra įdiegta keletas papildomų aplikacijų, leidžiančių naudotis telefono funkcijomis.

Išvados
Ryšio kokybė tikrai gera ir viskas tikrai yra naujausių technologijų. Vibracijos skambutis yra šiek tiek didesnis nei vidutiniškas. Kai telefonas pasirodė rinkoje, jo dizainas nebuvo pasenęs. Klaviatūros įgyvendinimas yra tikrai prastas. Naudojama sena operacinės sistemos versija. Nekreipiant dėmesio į ilgą gamybos laiką, bei atnaujinimus, programinė įranga neatrodo ideali, yra keletas trūkumų (Bluetooth, nestabilus klaviatūros veikimas, lūžinėjimai). Taip pat jaučiamas stabdymas su resursams reikliomis programomis.

Didžiausias iPaq h6340 pliusas yra ilgas baterijos veikimo laikas visais režimais. Kai kuriems vartotojams tai gali būti vienas svarbiausių faktorių renkantis telefoną. Kita stiprioji pusė yra vienu metu veikiantys Bluetooth ir Wi-Fi, analogiškų modelių nėra labai daug. Komunikatorius kainuoja apie 670 dolerių be sutarties. Rekomenduotume HP iPaq h6340 tiems, kuriem reikia maksimalaus veikimo laiko ar Wi-Fi palaikymo ir kurie nesirenka HTC Blue Angel, dėl jo per didelės kainos.


Komentarų nėra

Jūsų komentaras