Naujienos    »    Apžvalgos    »    Tapwave Zodiac
review_tapwave_zodiac.jpg

Tapwave Zodiac Siųsti el.paštu

Tapwave Zodiac išleidimo į rinką istorija primena blogus apsakymus apie šnipus - apie jį visi jau girdėjo, bet mažai kas laikė rankose. Ar tai buvo gudrus marketingo ėjimas, ar, atvirkščiai, didelė marketingo problema - tai ne šio straipsnio tema.

Įrenginys atsirado daugiau kaip prieš pusantrų metų, sukeldamas pagyrų bangą. Bet į mažmeninę prekybą modelis taip ir nepakliuvo ir beveik metus buvo pardavinėjamas išskirtinai tik interneto parduotuvėse šiaurės Amerikoje. Ir tik visai neseniai pradėta atvira prekyba Europoje. Į Lietuvą Tapwave Zodiac taip ir nepakliuvo bei manoma, kad ir nepaklius. Tačiau įrenginys yra toks originalus ir įdomus, kad tikrai vertas dėmesio.

Į mūsų rankas pakliuvo dvi šio delninuko versijos: Zodiac1 ir Zodiac2. Jos skiriasi savo spalviniais sprendimais ir atminties kiekiu. Zodiac1 turi 32 MB , o Zodiac2 gali pasigirti netgi 128 megabaitais atminties.

Tai, kad mes turime reikalą su tikrai neįprastu delninuku, tapo aišku vos tik atidarius dėžutę su įrenginiu. Dizainas sukurtas specialiai darbui abiem rankomis: grakštūs korpuso apvadai, horizontalus ekranas, šonuose išdėstyta valdymo įranga ir, pagaliau, du gumuoti perjungėjai viršutiniuose kampuose. Greito priedų paleidimo mygtukai užleido vietą spalvotiems klavišams, išdėstytiems kryžmiškai dešiniojoje korpuso pusėje. Kairiojoje patogiai įsitaisė pilnavertė analoginė svirtelė.

Iš karto po įjungimo, mūsų dėmesį patraukė neįprasta pagrindinio ekrano išvaizda. Ekranas pritaikytas valdymui su Zodiac svirtele. Praktikoje ši sistema pasirodė labai patogi, nors ir reikėjo gana ilgo pratinimosi. Modifikuota ir pati operacinė sistema - žaidimų delninukas dirba valdomas Palm OS 5.2.6T, besiskiriančios nuo ankstesniųjų tuo, kad palaiko "albuminį" darbo režimą, (t.y. horizontalų ekrano režimą). Galima persijungti ir į labiau įprastą "portretinį" režimą, tačiau tik dirbant su priedais, sukurtais darbui su įprasta Palm OS. Visos programos sukurtos Tapwave'ui, dirba tik horizontaliu režimu, kas ne visada patogu - juo neišeina dirbti viena ranka.

Kadangi Zodiac yra žaidimų delninukas, tai mes jį ir testavome ypatingai atkreipdami dėmesį į šią jo savybę. Komplekte su įrenginiu yra du žaidimai: trimatės lenktynės Stuntcar Extreme ir Acid Solitaire. Be šių žaidimų mes išbandėme ir "firminius" žaidimus, sukurtus specialiai Tapewave: Duke Nukem Mobile, Spyhunter ir Tony Hawks Pro Skater 4. Rezultatai aišku nustebino. Nežiūrint į tai, kad 200 MHz dažnio procesoriaus tikrai nepavadinsi spartuoliu, jo atsilikimą nuo topinių modelių visiškai kompensuoja atskiras grafinis spartintuvas, turintis 8 MB atminties. Nė viename iš testinių priedų nebuvo nė mažiausios užuominos apie "stabdymą", o kokybiškas garsinis apipavidalinimas užsitarnauja atskiro pagyrimo. Svirtelė taip pat labai patiko, gal tik kiek per jautri, bet užtat turi vibraciją. O žaidimas per Bluetooth su delniukų savininkais suteikia masę malonių įspūdžių.

Su žaidybinėmis Zodiac galimybėmis išsiaiškinome. Liko tik sužinoti, kiek gi jis pritaikytas darbui kaip kišeninis kompiuteris. Gamintojai pasistengė, kad ir čia jokių problemų nebūtų. Įrenginyje įmontuotas MP3 grotuvas ir įdiegtas Kinoma Player vaizdo grotuvas. Už darbą su tekstais atsakinga programa WordSmith, trūksta tik elektroninio pašto kliento. Viso testavimo metu nepastebėjome jokio nesuderinamumo su Palm priedais. O du atminties išplėtimo lizdai SD kortelėms ir nemažas vidinės atminties kiekis suteikia lyderio poziciją tarp Palm delniukų.

Iš kitos pusės, jei jums reikalingas delninukas, tarkim, GPS navigacijai ar darbo grafikų planavimui, tai jus tikrai nusipirksite ne Zodiac. Todėl šios platformos likimas priklauso nuo jos žaidybinio potencialo ir nuo Zodiac skirtų žaidimų kokybės. O čia Tapwave turi galingus konkurentus - kišeninių žaidimų gamintojus Sony ir Nintendo. Nors man labai liūdna, kad šio žmonijos minties stebuklo mes negalėsime nupirkti Lietuvoje.


Komentarų nėra

Jūsų komentaras